Studere i utlandet:Hvordan velge land?
Tenker du på å studere i utlandet, enten som et utvekslingsopphold fra en norsk utdanningsinstitusjon eller ved å ta hele graden din i utlandet, men er usikker på hvor du vil studere? Fortvil ikke, det er ganske vanlig å ha problemer med å bestemme seg for hvor man vil studere generelt, og enda vanskeligere når du har hele verden å velge mellom.
Velg språk
Det første du bør bestemme deg for, er om du vil studere i et engelskspråklig land, eller på en engelsk utdanningsinstitusjon i et tredjespråklig land, eller i et tredjespråklig land hvor du enten må kunne språket fra før eller forberede deg på å lære deg det. Blant de som velger sistnevnte er det mest vanlig å velge franske-, tyske- eller spansktalende land, men det trenger ikke du å la deg begrense av. Kanskje du ikke snakker noen av delene spesielt godt, og heller vil lære deg for eksempel arabisk eller italiensk?
Bestem deg for studie
Det neste du bør gjøre, er å bestemme deg for et studie, eller en studieretning. Er det noe veldig spesifikt du vil studere, må du kanskje ta høyde for praktiske ting som at du må få utdanningen godkjent i Norge etterpå, eller at de rett og slett ikke tilbyr utdanningen du ønsker å ta på noen av utdanningsinstitusjonene i hele landet! Undersøk derfor godt reglene for hvordan du får godkjent utdanningen din når du kommer hjem til Norge – om du i det hele tatt vil hjem til Norge etterpå.
Hvilket klima vil du bo i?
Om du har gjort det andre, og fortsatt sitter igjen med alternativer, bør du dernest tenke på hvilket klima du kunne tenke deg å bo i. Selv om det kanskje høres spesielt ut, å skulle la vær og vind styre hvor du skal ta utdanningen din, er det faktisk relevant for hvor godt du trives i vertslandet, og det gijen vil kunne påvirke de akademiske prestasjonene dine. Liker du varme og sol, eller foretrekker du lange vintre og ski?
Se på rangeringslistene
Det finnes mange ulike rangeringslister over universiteter og skoler i hele verden. Finn en med de universitetene du har å velge mellom, å se på det. Er det svært dårlig rangert, bør du tenke gjennom om det kan få konsekvenser for sjansene dine for å få jobb når du er ferdig. Skal du studere noe som er hard kamp om å få jobb etterpå, vil du kanskje oppleve at potensielle arbeidsgivere ser på det som negativt at du har studert på en utdanningsinstitusjon som har så dårlig rykte.
Vurder å besøke campus
Å besøke campus er veldig lurt om du kan. Du skal tross alt bo og leve i nærheten av det i mange år om du tar hele graden din i utlandet. Å ikke gjøre det kan fort gi deg overraskelser når du kommer dit. Kanskje står valget mellom to universiteter som er jevnbyrdig på alle andre måter, enn bildene, men bildene vil ikke fortelle hele sannheten. Velg universitet med omhu; det kommer til å være din dyreste investering frem til du kjøper bolig!
Denne artikkelen er skrevet av Daniel. Han er utenlandsstudent og studerer i England. Han driver nettstedet Studere i utlandet som skriver om emner relatert til utenlandsstudier for både nåværende studenter i utlandet og potensielle utenlandsstudenter. Blant annet er det intervjuer med utenlandsstudenter, artikler om lover og regler og informasjon om land og studiesteder. Besøk Studere i utlandet her.
Leave a comment