Storbyferie i Gøteborg: 6 tips til ting å gjøre

gøteborg

«Göteborg från Liseberg». Licensed under Public domain via Wikimedia Commons

1. Universum – Skandinavias største vitensenter. Like morsomt og lærerikt uansett om du er 10, 30 eller 70 år. Se når den 2,5 meter lange haien «Herman» mates i Akvariehallen. Prøv deg som krimtekniker. Lær om hvordan astronautene lever når de bor på romstasjonene. Eller hva med safari blant aper, kaimaner og pirajaer i den innendørs regnskogen?

Med 9000 kvadratmeter fordelt over sju etasjer har Universum garantert noe for enhver smak og interessefelt.

Senteret ligger rett ved Liseberg og holder åpent hver dag hele året.

2. Liseberg – Fornøyelsespark i særklasse. Det er omtrent umulig å komme med tips til aktiviteter i Gøteborg uten å nevne Liseberg. Mens Universum er Nordens største vitensenter, er Liseberg den desidert største fornøyelsesparken.

Amerikanske Forbes Magazine kåret i 2005 Liseberg til verdens femte beste fornøyelsespark, og det ikke uten grunn. Her finner du magekilende berg-og-dalbaner, pariserhjul, speillabyrint, museum (Evert Taubes Verden), radiobiler, eventyrslott, spøkelseshus (med levende skuespillere), spisesteder og konsertscener – for å nevne noe. Kort fortalt: Liseberg har alt du kan forvente deg å finne i en fornøyelsespark – og litt til.

En garantert suksess på helgetur til Gøteborg med barna er å kombinere med en dag på Liseberg og en dag på Universum. Det kryr av overnattingsmuligheter i gangavstand til de to attraksjonene. Et godt tips er å undersøk beliggenheten nøye før du bestiller.

3. Spis og drikk godt. Feskekôrka, eller «fiskekirka» på Norsk, er stadet å dra dersom du er på utkikk etter fersk fisk og skalldyr. Den særegne bygningen som ble ferdigstilt i 1874 har fått navnet sitt fra dets likhet med gotiske kirker. I tillegg til fiskemarkedet finnes det også en fisk- og skalldyrrestaurant i bygget.

Et annet sted som er verdt å få med seg er Linnégatan som går fra Järntorget til Linnéplatsen. Gaten er kjent for sine mange gode (og varierte) spisesteder og kaféer.

I 2014 utgaven av den anerkjente Michelinguiden ble fire av byens restauranter beæret med stjerner: Bhoga, Thörnströms Kök, 28+ og Sjömagasinet (alle med 1 stjerne hver). Disse stedene er naturlig nok svært populære, så det kan være smart å bestille bord i forveien.

4. Gå tur i Slottsskogsparken. Ønsker du en pause fra storbylivet, kan en spasertur i den 137 hektar store Slottskogssparken være tingen. Parken som ligger rett sør-vest for sentrum, byr på store grøntområder, små dammer og skog. Det er nesten så du ikke kan tro du befinner deg midt i Sveriges nest største by!

På en høyde i parken (rett over Linnéplatsen), ligger Gøteborgs Naturhistoriska museum. Skogsparken inneholder også en av landets eldste dyreparker. Dyreparken har gratis inngang og holder åpent hele året. Her finner du mange typiske Svenske dyr som elg og hjort. Populært er det å se når pingviner og seler mates av dyrepasserne (undersøk på forhånd for tidspunkt). Verdt et besøk er også Barnens Zoo (holder kun åpent i sommermånedene). Her kan barna gå rundt og klappe mange av dyrene.

Slottskogssparken er også stedet å dra dersom ungene får lyst til å leke og utfolde seg litt. I den nord-østlige delen av parken ligger nemlig «Plikta». Byens største lekeplass med et vell av ulike lekeapparater.

5. Rundtur i Gøteborgs kanaler med «Paddanbåtene». Vil du vite og se mer av byen kan en tur med de tradisjonrike Paddanbåtene være midt i blinken. De små flate båtene rommer ca. 90 passasjerer. Rundtturene som tar om lag femti minutter, tar deg med langs kanalene og Gota Elv, mens guiden ombord forteller utdrag fra byens rikholdige historie.

6. Gøteborgs botaniska tradgård. Titusenvis av vekster og arter fordelt over et 175 hektar stort område. Gøteborgs botaniska tradgård er Sveriges, og en av Europas, største botaniske hager. Vel verdt et besøk selv om du ikke nødvendigvis er spesielt planteinteressert. På reisegiganten Tripadvisors rangering over 59 ulike attraksjoner (basert på brukeranmeldelser), er Botaniska Tradgarden rangert som den nest beste! Tar du turen hit i løpet av 2014-sesongen kan du dessuten få med deg årets store Japanske utstilling med blant annet vakre bonsaitrær og hagedammer med koi-fisk.

Tips: Dersom du planlegger å besøke flere attraksjoner mens du er i Gøteborg, kan det være lurt å sjekke ut «Gøteborg City Card«. Kortet selges ved en rekke utsalgssteder i byen, og inkluderer (i skrivende stund) både entre til Liseberg, Universum, Botaniska Trådgården, samt rundtur med Paddan.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.