Slik ødelegger masseturismen miljøet

Slik ødelegger masseturismen miljøet

Slik ødelegger masseturismen miljøet
Du har kanskje allerede fått med deg overskriftene i norske og internasjonale papirer angående bråk som følge av masseturisme? Det har spesielt vært ampert stemning på Mallorca der innfødte har protestert ved hjelp av både fredelige og mindre fredelige midler. Med andre ord: det har blusset opp til krig. Og krigen føres ikke mellom turistene og innbyggerne i Mallorca. Den er nemlig direkte rettet mot turistindustrien symbolisert ved hotellkjeder, flyselskap og lokale myndigheter.

Mallorca er bare et eksempel på at ting går i gal retning. Men hvorfor skjer dette, og hva er det egentlig protestene dreier seg om?

Bæredyktig turisme
Problemet på utsatte turistdestinasjoner er sammensatt. La oss begynne med det positive først. Turisme bidrar nærmest alltid til å løfte økonomien i et bestemt område. Folk på ferie legger igjen penger på hoteller, i barer, restauranter, butikker samt på enkelte attraksjoner. Økonomisk er masseturismen en veldig lukrativ bransje. Dette er riktignok et prinsipp som kun gjelder så lenge ting ikke går helt over styr.

Hvordan kan masseturismen ødelegge miljøet?
Lokalbefolkningen har veldig ofte to argumenter: miljøet og økonomien.
La oss starte med miljøspørsmålet. For det er en gang slik at desto mer mennesker som besøker et bestemt sted, desto større sannsynlighet er det for at naturen i det området vil bli ødelagt. Sånn er det dessverre. Et godt eksempel er Taj Mahal. Det indiske tempelet står på UNESCOs verdensarvliste og tiltrekker seg mellom 7 og 8 millioner turister hvert eneste år. Det er mye mer enn det byen hvor tempelet ligger, Agra, kan takle. Området rundt Taj Mahal ser nå ut som en svinesti og lokale myndigheter kjemper hardt for å opprettholde en viss standard på naturen rundt en av verdens mest kjente bygninger.

Du husker at økonomi ble nevnt som en positiv konsekvens av masseturisme? Det kan også slå hardt tilbake på lokalbefolkningen. Et godt eksempel er Marrakech i Marokko. Byen har gått fra å være en helt vanlig, lite besøk nord-afrikansk by til å bli et yndet sted for europeiske turister. Når slike ting skjer ”over natten” er det en del elementer som settes i spill:

1) Leieprisene går opp. Folk som bor sentralt vil enten leie ut via AirBNB eller selge (dyrt) til hoteller og andre folk som vil leie ut.
2) Prisene på barer og restauranter går opp.
3) Infrastrukturen knebler og takler ikke den store turiststrømmen.

Alt dette ender opp med at lokalbefolkningen veldig ofte blir tvunget til å forlate byen og flytte vekk fra stedet de har bodd i mange år.

Barcelona Foto:Sergi LArripa/wikimediacommons

Barcelona Foto:Sergi LArripa/wikimediacommons

Hva kan du gjøre for å være en mer bærekraftig turist?

Det er enkelte veldig simple forhåndsregler du kan gjøre før du i det hele tatt booker turen. Og så er det en del ting du alltid bør ha i bakhodet når du reiser til andre land og kulturer. Denne listen kan være veldig grei å følge:

1) Transport. Fly er ikke bare det mest effektive transportmiddelet i form av at det kan transportere deg på andre siden av jordkloden på knapt 12 timer. Med så mange flyselskap å velge mellom har det også blitt forholdsvis billig å besøke de mest kjente destinasjonene.
Men det har dessverre også sin pris. Mellom 1.5 og 2 % av klodens globale miljøutslipp kan direkte relateres til flyindustrien i følge The Guardian. Prøv tog neste gang du skal ut og reise.
2) Bærekraftige attraksjoner. Gåturer i skog og mark = tommel opp. Elefantridning i Thailand gjennom jungelen = tommel ned. Enkelte industrier er med på å både skade ville dyr samt ødelegge naturen i nærområdet der de opererer.
3) Lokal skikk og kultur. Én ting er å ta hensyn til miljøet når du er ute og reiser. En annen ting er å vise respekt overfor lokalbefolkningen. Hvorvidt du liker kulturen, språket eller religionen som praktiseres er egentlig fullstendig likegyldig. Så lenge du er en gjest, så skal du oppføre deg deretter.

Hvis du vil ha ytterligere informasjon om ulike feriedestinasjoner som har blitt ødelagt av masseturismen, så ta gjerne en kikk på denne artikkelen.

Ellers håper jeg at du har blitt litt opplyst om hvilke ting du skal gjøre, og hvilke du ikke skal gjøre, neste gang du reiser på ferie.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.