Pompeii-reisetips

Fly

Fly til varmere strøk

Ca. 23 kilometer sørvest for Napoli ligger byen Pompeii. Er du i sørItalia, bør du absolutt ta turen innom Pompeii. Toget fra Napoli stopper like utenfor utgravningene og der venter deg en verden full av overraskelser.

Byen ble begravet i aske etter vulkanen Vesuvs sitt utbrudd i året 79 etter Kristus. Siden byen ikke ble berørt av lava, men begravet av 6 meter aske, ble byen bevart. Mer enn to tusen mennesker ble drept, av et innbyggertall på ca.10 000 mennesker. Mennesker flyktet i alle retninger når de skjønte at Vesuv hadde utbrudd. Andre avventet i håp om at menneskemylderet i gatene ville avta, eller gjemte seg i husene sine og trodde de var trygge for asken som lavet ned og den dødelige gassen som smøg seg rundt.

Pompeii er en svært gammel by, de eldste historiske referanser daterer seg tilbake til ca. 600 før Kristus.

På attenhundretallet begynte den omfattende utgravningen av byen. To tredjedeler av byen er foreløpig utgravd. Siden byen ble dekket av aske, ble mye bevart. Under utgravningene har man funnet avtrykk av mennesker og dyr, potter og redskaper, hvor asken la seg som en sementblokk rundt. Menneskene og dyrne smuldret etter hvert opp, men avtrykkene forble. Arkeologene fylte disse avtrykkene med gips og dermed ble de bevart. Gjennom vandringen i Pompeii kan man se hvordan menneskene sitter sammenkrøket for å verne seg mot askeflommen, eller har falt sammen i trapper under flukten.

Pompeii var et velfungerende samfunn, forbausende langt kommet når det gjaldt samfunn og teknologi. I forhold til andre romerske samfunn, var boligstandarden i Pompeii høy. Husene er store og rikt utsmykket. I veggene ser vi rester av vannrørene, som tyder på at husene hadde «innlagt» vann. I midten av husene var det som oftest et atrium, hvor regnvann ble samlet i en brønn. Rundt atriumet lå ofte soverommene.

I Pompeii var det rundt 30 bakerier. Gatekjøkkener lå vegg i vegg i gaten ned mot teateret. Her ser man fortsatt diskene hvor maten ble oppbevart i store stenkrukker. Bakenfor diskene er rommene hvor folk spiste maten.

Handel og jordbruk var godt utviklet i Pompeii, og de produserte blant annet vin og olivenolje. Det var en rekke handelsbedrifter i byen, alt fra frisører til bakere og smeder. Offentlige kontorer ser man også.

I de private hjemmene kan man fortsatt se fantastiske fresker på veggene. Hagene er dekorert med fresker og fontener, søyler og statuer. Opplyste gater hadde de også i Pompeii, riktignok ikke i form av gatebelysning. Pompeiierne brukte en spesiell småsten som de la mellom brostenene, slik at når månen lyste ned på gatene ga småstenene gjenskinn der du gikk.

Når du går rundt i Pompeii, ( og beregn god tid, byen er stor og mye å se), kan man nærmest «se» menneskene som en gang bodde og arbeidet her.

Pompeii er verdt et besøk, og gjerne flere. Dette er verdenshistorie, som er vel bevart.

Skrevet av Edna Somerset

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.