”Muscle Beach” – bodybuildingens vugge i Santa Monica

Svette treningskropper står skulder-til-skulder på en av verdens mest ikoniskestrender. Mens solslikkende amerikanere og turister spiser is og nyter livet, finnes det også et stort antall ivrige treningsentusiaster som kommer hit for åvise frem kroppen sin og, om mulig, gjør den enda mer muskuløs enn det denallerede er. Velkommen til ”

Muscle Beach”.

Venice Beach i California (må ikke forveksles med den i Florida) har vokst segfrem helt siden 1920-tallet som en høyborg for bodybuilding-industrien i USA.Børskrakket i New York i 1929 satt mange industriarbeidere uten jobb i privat sektor. Løsningen ble ofte at regjeringen gikk inn og satt opp noen ekstra byggetiltak for å holde økonomien i gang. Én av disse planene var å få opp et treningssenteret for allmenn brukt langs strandkanten på Venice Beach. Og resten er historie.

Ill.foto- "Muscle Beach sign" by Charlie Brewer from Sydney, Australia - The old Muscle beach. Licensed under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Ill.foto- «Muscle Beach sign» by Charlie Brewer from Sydney, Australia – The old Muscle beach. Licensed under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Helt frem til mellomkrigstiden var stedet en yndet plass for alle type idrettsutøvere. Det ble ofte holdt konkurranser i blant annet bryting og gymnastikk som tiltrakk seg både mange deltakere og publikum. Det var ikke før 1950-tallet at det utviklet seg et tydelig ”bodybuilding”-preg over stranden.Senere kom blant annet Arnold Schwarzenegger på banen og flere Hollywood-kjendiser kastet seg på i den bølgen av superpopulære fitnesskonkurranser som fant sted på stranden. Har du tenkt til å besøke ”Muscle Beach” i dag og lurer på hva du kan forvente deg?

Selv i det 20ende århundret har ikke Venice Beach mistet sin sjarm. Du kan fortsatt se tilstrømmende bodybuildere flekse muskler og dele treningstips med likesinnede. Det skal riktignok sies at ting har blitt mer profesjonalisert (og kanskje også kommersialisert?) hvor man har delt inn stranden i to soner hvor den ene er åpen for publikum og den andre kun kan brukes til konkurranser med profesjonelle aktører. Og det har ikke akkurat vært mangel på kritikk fra folk som mener at Muscle Beach har mistet litt av den sjarmen som fantes da den ble bygget – men slik er det med alle historiske steder. Nostalgien vil ofte ingen ende ta.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.