København på budsjett

"Københavns Havn (Copenhagen Port)" by Bob Collowân - Own work. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons

«Københavns Havn (Copenhagen Port)» by Bob Collowân – Own work. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons

Sesongen for billige ferge- og flybilletter er her, og til København koster det ofte ikke mer enn hundrelappen med reisen. Men hvis kontoen er slunken, hva gjør du da? For det er jo ingen hemmelighet at det knappest kan kalles billig å feriere i Norden.
Fortvil ikke, den halvtomme lommeboka er ingen grunn til å sitte hjemme. – I København er det masser av aktiviteter som ikke koster en eneste dansk krone.

Københavns beste kunstsamlinger – helt gratis
Den Hirschsprungske Samling er en stor privat samling og her finnes alle de største danske malerne med fokus på den nasjonalromantiske perioden. Høydepunktet for mange er verkene til PS Krøyer, den mest kjente Skagen-maleren, men det er mange andre gullkorn på veggene hos Hirschsprung. – Gratis inngang hver onsdag
I Thorvaldsens Museum stilles de originale gipsskulpturene til Bertel Thorvaldsen ut. Thorvaldsen er i det absolutte toppsjiktet blant danske kunstnere og var kjent over det meste av Europa i sin samtid. Hans verker kan ses i de fleste europeiske byer – og i museet kan dere altså se alle originalene. Gratis inngang hver onsdag.
Ny Carlsberg Glyptotek var den private kunstsamlingen til Carlsberg-eieren. Klassisk kunst er i fokus. Gratis inngang hver søndag.
Statens Museum for Kunst er en kjempesamling av dansk kunst fra de siste 700 årene. De faste utstillingene er gratis hele uken, mens til særutstillingene må det betales inngangsbillett.

Danefæ* uten at det koster en krone
Nationalmuseet viser frem gullkornene fra den rike danske historien. Mellom vikinghistorier og kongeskatter har de en og annen mumie og andre afrikanske funn. Og det beste for oss som reiser til København – det er helt gratis.
Frilandsmuseet er det danske motstykket til Maihaugen og Norsk Folkemuseum. Etter å ha gått inn gratis, kan dere nyte den danske nasjonalromantiske stemningen på «den danske landsbygda».
Brede Værk er naboen til Frilandsmuseet og i samspill kompletterer de dansk historie ved at Brede Værk viser dansk industrihistorie.
Post- og Telemuseet er kanskje litt for de mer spesielt interesserte. Men har man først interessen, så er det vel knapt noe bedre sted å se utviklingen i to bransjer som har hatt en rivende utvikling.
* Danefæ er funn av historiske gjenstander av særlig historisk betydning


Se København i fugleperspektiv

Rundetårn og spiret på Vor Frelsers Kirke er to fantastiske muligheter for å se København fra lufta, men begge koster noen kroner. Københavns høyeste utkikkstårn derimot, det er helt gratis! Vi snakker om Tårnet på Christiansborg – som også er naboen til Thorvaldsens Museum som er nevnt over.

Købens grønne lunger
Botanisk Have kan nytes uten noen form for innhugg i lommeboken. Ikke bare hagen, men også de store drivhusene med eksotiske planter og trær.
Københavns mange store parker er selvfølgelig gratis. Vi anbefaler særlig Kongens Have som ligger midt i byen og Frederiksberg Have som ligger rett utenfor sentrumskjernen. Kongens Have er slottsparken til Rosenborg Slot, et skikkelig Disney-slott. Mens Frederiksberg Have er slottspark til Frederiksberg Slot, men viktigere – trolig det beste eksempelet på engelsk romantisk landskapspark i Danmark.

"Chinese bridge - Frederiksberg Have - Copenhagen - DSC09212" by Daderot - Daderot. Licensed under Creative Commons Zero, Public Domain Dedication via Wikimedia Commons -

«Chinese bridge – Frederiksberg Have – Copenhagen – DSC09212» by Daderot – Daderot. Licensed under Creative Commons Zero, Public Domain Dedication via Wikimedia Commons –

Statuer som fascinerer
«Ehh…. Statuer?» tenker du kanskje, men blant de utallige statuene i København er det noen virkelige prakteksemplarer. Den Lille Havfrue er ikke på vår toppliste, men noen av naboene er virkelig verdt å se. Gefionspringvandet, ZinkGlobal og Den Genmodifiserede Havfrue anbefales. Ta en liten statue-ekspedisjon langs Langelinie, så finner dere dem alle sammen.
Vi anbefaler også Caritas-springvandet og da særlig på dronningens fødselsdag. Da hentes de karakteristiske gulleplene frem (ja, de er ekte gull). De plasseres på fontenen på en spesiell måte, slik at de står og danser på vannet. Caritas-springvandet står på Strøget.

Verdens eldste fornøyelsespark har gratis inngang
Vi har spart en godbit til slutt – tivoliet Bakken, som ligger et stykke utenfor København. Her er inngangen gratis, men man betaler for hver forlystelse i stedet for. Totalt sett blir nok det billigere for de fleste! For de som ikke kjenner Bakken, er det en mer folkelig utgave av Tivoli. – Og så er det en av verdens eldste fornøyelsesparker – det har vært gjøglet og underholdt på Bakken i 400 år!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Euroen stiger stadig, utenlandsferien blir dyrere og dyrere... | Feriemoro.no

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.