Hvordan kan jeg unngå jetlag på lange reiser?
Hva er jetlag og hvordan kan jeg unngå jetlag på min neste langreise?
Å utarbeide hvordan man forhindrer jetlag blir betydelig lettere når vi forstår hvordan kroppene våre fungerer. Kroppene våre er naturligvis programmert til å gjøre en rekke ting gjennom en 24-timers periode, for eksempel å spise og sove. Disse innebygde rutinene er kjent som din døgnrytme (cirkadisk rytme), og når vi flyr gjennom tidssoner blir våre cirkadiske rytmer kastet i uorden. Å flytte seg gjennom tidssoner kan spille kaos med kroppene våre, noe som fører til ekstrem tretthet sammen med fordøyelsesbesvær, tarmproblemer, tap av appetitt, hukommelse og konsentrasjonsproblemer. Høres slitsomt ut, ikke sant? Vel, dette er de vanligste effektene av jetlag, men forskjellige mennesker kan bli påvirket av jetlag på forskjellige måter. Og hvis ditt neste spørsmål er «hvor lang tid tar det å komme seg fra jetlag?» Så må vi dessverre skuffe deg, for dette finnes det ikke noe fasit svar på. Jetlag-symptomer kan variere avhengig av vår alder, helse og stressnivå, og kan også variere på hvor mange tidssoner man har krysset.
Hva forårsaker jetlag?
Verden er delt inn i 24 forskjellige tidssoner. Kroppens naturlige 24-timers klokke (din døgnrytme) styrer 24-timers cirkadiske rytmer, som forstyrres etter krysset tidssoner.
Kroppens klokker påvirker ditt sovende og våkne mønster, i tillegg til rytmer for:
• Appetitt
• Fordøyelse
• Tarm vaner
• Urinproduksjon
• Kroppstemperatur
• Blodtrykk
Kroppen din er satt til din lokale tid ved lys og sosial interaksjon, slik at du er forberedt på å bli aktiv om morgenen og for å sove om natten. Hvis du reiser gjennom tidssoner, kan det ta litt tid før kroppsklokkene tilpasser seg en ny lys/mørk tidsplan og daglig rutine på den nye destinasjonen.
Hvordan kan jeg unngå eller forebygge jetlag?
Før flyvning:
En av de beste tipsene for å ikke få jetlag, er å ikke reise på natten, men å få ordentlig søvn tilpasset din nye tidssone, og å legge seg til rett tid når du har landet. Din kropp er bedre i stand til å fungere i en lengre dag enn en kortere en.
Under flyvning:
Drikk mye væske for å holde deg godt hydrert før, under og etter flyvning. Unngå å drikke alkohol da dette kan gjøre deg dehydrert og forverre jet lag symptomer. Sørg for å slappe av, ta små lurer underveis. Vær forsiktig eller unngå inntak av koffein og sukkerholdige drikker, spesielt ved få timer til planlagt søvn. Ta jevnlige små gåturer på flyet, og strekk litt på ben og armer når du sitter; dette vil også minimere sjanse for å potensielt utvikle en alvorlig tilstand kalt dyp venetrombose (blodpropp).
Sørg for at din klokke er stilt inn på lokal tid for din destinasjon, slik vil du bli tilvendt lokal tid raskere. Vær derimot forsiktig med å gjøre dette før flyvning, slik at du ikke mister flyet ditt.
Etter flyvning:
Når du ankommer ditt reisemål er det viktig å tilpasse dine rutiner til tidssonen som er der. Selv om du kanskje er sliten etter en lang reise, er det viktig å unngå å ta seg en lur dersom det ikke er tid for å legge seg om kvelden. Er det sol og lyst bør du holde deg våken, og om du tilbringer tid ute, vil gjerne det naturlige sollyset hjelpe deg å holde deg våken. Andre rutiner som når du tar dine måltider er også viktig å tilpasse, og du bør spise til de riktige tidene ifølge tidssonen du nå er i.
Behandling av jetlag
Opplever du plagsomme symptomer på jetlag, finnes det behandlinger som kan hjelpe. En behandling er Circadin, som inneholder hormonet melatonin som finnes naturlig i kroppen og som påvirker nucleus suprachiasmaticus, som styrer vår døgnrytme. Melatonin kan brukes så lenge du opplever jetlag symptomer, men ikke i mer enn 13 uker om gangen.
Kilder:
http://www.nhs.uk/Conditions/Jet-lag/Pages/Prevention.aspx
https://www.skyscanner.net/news/jetlag-15-tips-beating-timezone-tiredness
https://www.healthexpress.co.uk/travel/jet-lag#preventing_jet_lag
https://no.euroclinix.net/reisemedisin/jetlag/melatonin
Denne teksten er levert av euroClinix, Europa´s ledende online klinikk.”
Leave a comment