Hjelper du en spion?

Eller for å spørre på en annen måte. Når du er ute og reiser, blir du brukt som en spillbrikke i det store spillet som kalles for spionasje? Nei, svarer du nok. Og vi tror deg når du svarer det. Vi tror i hvert fall ikke at du gjør det bevisst. Men, ubevist, er du sikker?

La oss si at du er ansatt i et firma som driver med noe som andre firmaer også driver med. Kan det være interesse for andre firmaer for å finne ut av hvor langt dere har kommet økonomisk, i utvikling av produkter eller anner? Ja, konkurrenter er interessert i mange slags av den typer opplysninger. Både norske firmaer og internasjonale firmaer vil gjerne ha slike opplysninger fra deg for å øke konkuranseevnen sin.

Industrispionasje dreier seg ikke bare nødvendigvis om innbrudd og fjerning/stjeling/kopiering av dokumenter. Men også om transport av dokumenter over landegrenser, f.eks. transport av minnebrikker med spionasjevideoer som skal leveres til et eller annet firma. Filmen kan være tatt opp på et skjult lite spionkamera eller annet opptaksmedium, så skal filmen leveres til oppdragsgiveren. Spionen trenger noen til å transportere filmen fordi det er risikabelt å gjøre det selv. hvis han/hun legger noe i lomma di, f.eks. en liten minnebrikke, så oppdager du den sansynligvis ikke, så kan en annen person «bumpe» borti deg når du har landet i Norge, og ta ut minnebrikken.

Hvordan kan du møte spioner på reise og ikke skjønne det?
La oss f.eks. si at du liker deg ute på byen, og på byen går du jo ofte når du reiser. Henger på en bar for å treffe nye folk kanskje, eller bare for å ta en øl.

Det er hyggelig å prate med noen mens du tar den drinken. Særlig med han/hun hyggelige som spanderer på deg hele tiden. Som forteller ganske mye om seg selv og hva han/hun jobber med til daglig. Skulle bare mangle at du ikke skulle kunne gjøre det samme, for det er jo så hyggelig. Og det er på tide at noen får høre litt om den helt geniale løsningen du kom med for å løse den utfordringen på nye prosjektet på jobben. I motsetning til kona di er jo denne fyren/dama interessert i alt det du har å fortelle. Fyren/dama har jo faktisk litt teknisk innsikt. Det blir spennende diskusjoner med slike samtalepartnere. Drinkene han/hun spanderer smører stemmebåndet skikkelig godt også.

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Du skjønner tegningen her. Så klart er det ingenting som hindrer at fyren/dama faktisk bare er en ensom sjel som synes at å spandere noen drinker er en rimelig pris for litt selskap en kveld. Og fordi han er en ensom sjel har han hatt god tid til å lese mye i tekniske ukeblader.

Men det er også ikke heller noe i veien for at vedkommende lyver grovt når han sier hvor han jobber hen. Sannheten er jo at han/hun jobber for et firma som driver med industrispionasje. meget godt trent på slike typer barsamtaler er han helt klart også. Men det er ikke du kanskje?

Sjansen for at dette skal skje deg er minimal, men det er ikke uten grunn at en del av sikkerhetsopplæringen til nøkkelpersonal hos store firmaer går ut på kunne avsløre om man blir forsøkt manipulert når man er ute og reiser.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.