Har du glemt kontaktlinsene i Norge?

Glemte kontaktlinsene hjemme i Norge: hva er backup-planen i et ukjent land?

Forglemmelser i hverdagen er ikke noe man kan skånes 100 % mot. I de aller fleste tilfeller er det også noe man enkelt kan rette opp i. Men situasjonen endres ganske markant i det man har gått gjennom passkontrollen, satt seg på et fly til utlandet og kommer på at man har glemt kontaktlinsene sine hjemme. Hva gjør man da?

I utgangspunktet har man tre alternativer.

1. Briller.
De aller fleste av oss som bruker linser har også et ekstra par briller tilgjengelige som man alltid bruker når man kommer hjem fra arbeid og føler at øynene trenger litt hvile. Og du har vel kanskje ikke vært så slapp at du både har glemt kontaktlinser OG briller på samme tur?

Med mindre man er alt for forfengelig skal det gå helt fint å bruke briller en hel ferie – uavhengig om det er snakk om en langhelg eller tre dager.

2. Kjøpe kontaktlinser utenlands.
Det er her risikoen og komplikasjonene ofte kommer inn. Litt avhengig av hvilket land man ferierer i kan det være både vanskelig og risikofylt å skaffe seg kontaktlinser i utlandet. Innenfor EU/EØS-området og i USA vil man som oftest finne store internasjonale optikerkjeder hvor man kan droppe innom og høre om man kan få kjøpt det merket man vanligvis bruker.

”Heldigvis” er det kun et par store kontaktlinseprodusenter som nærmest dominerer hele verdensmarkedet, noe som gjør at du lett kan få tak i Acuvue og Focus Dailies både i Portugal, Danmark og USA.

«Københavns Havn (Copenhagen Port)» by Bob Collowân – Own work. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons

Men hvis man har lagt ferien til et litt mer eksotisk land bør man absolutt være forsiktig. Dessverre er utbredelsen av såkalte ”falske kontaktlinser” (=linser som prøver å utgi seg for å være produsert av disse verdensledende firmaene, men som egentlig er lokalprodusert under dårlige vilkår) ganske stor i mange land. Man skal derfor passe virkelig på kilden bak kontaktlinsesalget før man slår til på det som kanskje i utgangspunktet virker som et røverkjøp. Du kan lese mer om trygghet av kontaktlinser i utlandet i denne artikkelen, som også tar for seg hvordan man skal forholde seg til kjøp av kontaktlinser fra utenlandske nettbutikker.

3. Gå rundt og akseptere at man har dårlig syn i en periode.
Denne løsningen anbefales naturligvis ikke, men det er utvilsomt mange som velger å heller fokusere på fest, nytelse og moro på ferie i stedet for å bruke tid på å lete etter synskorrigerende hjelpemidler. En forumbruker på nettstedet The Student Room klarte å formulere det ganske godt i en forumtråd som omhandlet ferie og kontaktlinser: ” Seeing blurry when having fun is less fun…”

Husk også på at øynene dine blir slitne og at hele kroppen anstrenger seg når man verken bruker briller eller linser. Du kan faktisk risikere å ikke bare få vondt i hodet og la det gå ut over hvor hyggelig du har det på turen, men også at synet ditt gradvis forverres.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.