Danmarks kjedeligste by?

Hirtshals er og blir Danmarks kjedeligste by. Det påstår i hvert fall de som ikke har sjekket ut hva fergebyen har å by på.

Jeg visste det selv. Lenge. Var enig med alle andre og utbasunerte høyt og tydelig at så fort man har kommet seg av ferga i Hirtshals, er man overlatt til seg selv på det kjedeligste stykke jord Danmark har å by på. Fiskerhavna prydes av noen rustne fiskebåter og sporadiske russiske sjømenn øker ikke trivselen på noen måter.
Handlegata er ca 50 meter lang og består av ett par billigbutikker hvor bestemødre sloss om baconpakkene. Shopping i Hirtshals er ikke så mye å skryte av, liksom.

Etter en utfordring i lystig lag, fremsatt av noen med langt større faktisk lokalkunnskap enn undertegnede endte jeg til slutt opp med å plotte inn adressen til fergeleiet i Norge. Nå ville jeg hoppe på fergen og sjekke ut og bevise mine holdninger til endestasjonen for så mange ferger fra Norge.
Slik gikk det:

Ingen shoppingmetropol
Vel, akkurat det med shoppingen i Hirtshals er ikke så langt fra sannheten. Riktignok er det noen klesforretninger der, med OK utvalg for voksne kunder. Men ellers så er det dagligvare, bank og apotek det går i. Dagligvarebutikkene er akkurat så store at en nordmann kan gå inn i dem og finne frem til noen litt annerledes danske produkter – noe som vi ikke har i Norge og kan kalle litt eksotiske på en dansk måte. Men, det er også det hele. (For spennende mat, ta turen til Aalborg eller Aarhus – der er det mye å velge mellom!)
Prisene på mat- og drikkevarer er noe lavere enn på fergens tax free-butikker.

Strandliv i toppklasse
Øst og sør for byen har naturen velsignet Hirtshals med noen fine strender. Vi prøvde ut stranden sør for Hirtshals (ved fyret) og ble positivt overrasket. Bare husk at det «alltid» er vind i Hirtshals, så bølgene kan bli i overkant store selv på solskinnsdager.

Akvariet er høydepunktet
Blant byens attraksjoner er akvariet Nordsøen Oceanarium det absolutte høydepunktet. Vi brukte store deler av en dag i Oceanariet, mens vi så på livet i havet. Klumpfisken er den merkeligste skapningen i akvariet. Den er beviset på at hvis Darwin har rett, så kan evolusjonen ta de merkeligste sidesprang. Hvis teorien om at jorda ble skapt på 6 dager er riktig, beviser klumpfisken at gud enten hadde mye humor eller skapte noen av fiskene tidlig på mandag. For den ser mest av alt ut som et skikkelig mandagsprodukt.
Men tilbake til poenget – Nordsøen Oceanarium er et supert sted som anbefales på det varmeste.

Hirtshals Fyr
Vi tror at når arkitekten var ferdig med å tegne tårnet til Tobias, dro han til Hirtshals og brukte opp igjen tegningene. For det er lite Egner-(fyr)tårn de har på den forblåste lille toppen sør for byen. Tar dere turen opp i tårnet, får dere se Hirtshals fra lufta, et godt overblikk over den laaaange sandstranden og de mange bunkersene som ligger på stranda som et taust monument etter 2. verdenskrig.

Bunkersmuseet
Ett av to forsvarsverk som skulle verne den viktige havnebyen fra allierte angrep under 2. verdenskrig. En av bunkersene viser utstyr og hvordan anlegget var organisert, mens de andre står der som stille monumenter. Hvis dere vil ta turen inn i flere av bunkersene, må dere bli med på en guidet omvisning, da lukkes flere av bunkersene opp så man kan komme inn.

Fun Park Hirtshals
Besøksgård på ca 120 mål med en mengde dyr som man kan forvente å treffe i det danske landbruket, og en del som har et langt sydligere opphav. Stor lekeplass og aktiviteter som sekkeløp, bueskyting og ponniriding sørger for at barna holdes aktivisert.


Hirtshals Museum

Lokalmuseet viser hvordan en fiskerfamilie levde på tipp-oldefars tid. Båtene som er typisk for fisket her lengst nord i Danmark vises også frem og i hagen vises husfruens grønnsaks- og urtehage frem. Et stort pluss er at museet lager bjesk, en lokal drikk laget av snaps og urter fra strandkanten i Hirtshals.
Bare ta med egen flaske, så komponerer museumsfolkene en flaske mens dere ser på samlingen.

Oldtidsfunn (sør for Hirtshals)
Har dere med bil og ønsker å se en vaskeekte gravplass fra steinalderen, kan Hirtshals by på det også. I det lille tettstedet (veikrysset) Tornby ligger en runddysse fra steinalderen, mens i Horne er det en enkeltmannsgrav («Hellekiste») fra bronsealderen rett utenfor kirken.

Folkeparken
I utkanten av Hirshals (nær Oceanariet) ligger byens park. Formet som en naturpark, med alle de planter man normalt finner i det nordjyske og uten stringent parkplanlegging er Folkeparken en koselig adspredelse. Brukes i hovedsak av mosjonister og barnefamilier (stor lekeplass i parken). Vi fant også en koselig liten dam hvor noen ender villig spiste de siste restene av matpakken vår.

Konklusjonen er klar – Hirtshals er ikke så ille!
Så Hirtshals er faktisk ikke så ille som ryktene sier. Vi koste oss på den lille familieutflukten til fergebyen – så det å komme av ferga var ikke den automatiske nedturen vi fryktet.

Reise til Hirtshals
I praksis finnes det bare en måte å reise til Hirtshals – det er med ferge. Men det går ruter fra mange norske byer – Bergen, Stavanger, Kristiansand, Larvik og Langesund. Fra Oslo går det ferge til Frederikshavn (45 minutter med bil).

Alternativene
Reiser dere med bil finnes det mange spennende alternativer. Nordover ligger Skagen med sjarmerende småbyliv, kunst og strender som tar pusten fra en. I sydlig retning ligger både Aalborg og Aarhus i akseptable kjøreavstander. Begge disse byene har småbysjarme med storbyfakter-og vil man til en storby er det bare 4.5t med kjøring til København!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.