10 metoder for å utsette mensen i ferien i sommer

Selv om gradene stiger hjemme i Norge på sommeren, ønsker folk flest seg mer varme og trekker seg sørover. Sørlige land på sommeren betyr ofte sol, strand, hav og bading. Svært kjipt er det når du vet at din mensen faller på en dato når du planlegger å ligge på stranden i bikini og bade mye. Heldigvis finner det både medisinske metoder og kjerringråd for å utsette mensen i tilfeller som disse.

Kjerringråd og naturlige metoder
De fleste kjerringrådene er ikke bevist å fungere på lik måte som medisinske metoder, men kan ha en påvirkning på den hormonelle balansen i kroppen som gjør at man kan tidlig begynne å utsette mensen ved å endre sine matvaner og livsstil for å naturlig utsette mensen. For å kunne utsette mensen må du begynne med enkelte av disse metodene ca. 15 dager før forventet mensen for at det skal kunne ha en påvirkning på menstruasjonsstart.

1. Eddik i vann
2. Ferskpresset sitronjuice
3. Gelatin oppløst i vann
4. Mild og kald mat fremfor sterk og varm mat
5. Økt treningsmengde
6. Stress (kan også ha uønsket effekt på mensen)

Medisinske metoder
Medisinske metoder er gjerne mer anerkjente metoder for å utsette mensen , samtidig som effekten er klinisk bevist i motsetning til kjerringråd og naturmetodene. Man kan utsette mensen trygt i opptil 3 måneder (*med mindre dette er frarådet fra lege) ved bruk av prevensjonsmidler som inneholder det kvinnelige kjønnshormonet østrogen.

7. P-piller (kombinasjonspiller med østrogen)
8. P-plaster (f.eks Evra)
9. P-ring (f.eks Nuvaring)
10. Primolut-N (legemiddel spesielt utviklet for å utsette mensen i opptil 2 uker)

For å utsette mensen med p-piller hopper du over pillefri uke eller ukene med sukkerpiller, og begynner direkte på nytt brett etter 21 hormonelle piller. For trifasiske p-piller (som inneholder ulike mengder hormoner) bør du lese pakningsvedlegget eller kontakte helsepersonell for å finne ut av hvordan du kan hoppe over mensen med disse. Ved bruk av p-plaster kan du hoppe over plasterfri-uke for å hoppe over mensen. Utsettelse av mensen med P-ring fungerer på samme måte, du hopper over pausen på 7 dager og setter inn en ny ring.

Primolut-N inneholder stoffet Noretisteron, et syntetisk gestagen, og virker ved å forstyrre hormonbalansen i kroppen. Man må begynne å ta tablettene 3 dager før forventet mensen, 3 ganger daglig, i opptil 10 dager. Menstruasjon vil begynne ca. 2-4 dager etter avsluttet behandling når hormonbalansen går tilbake til normalen.


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.