Storbyferie i Bilbao

Casco viejo

Kulturelle innslag, litt historie og mye shopping
Baskerlandets største by inviterer til en storbyferie fylt med verdensledende kunst, god mat, hyggelig befolkning og en festival som tar pusten fra en nordboer.

Bilbao uten kart og kompass
Legg igjen reisehåndbøker og kart på hotellrommet og se og nyt byen på en Bilbao-safari. Underveis vil dere trolig møte på flere sjarmerende plazaer, den strategisk viktige broen San Antón som har følge av kirken med samme navn – og muligens også St James Katedralen, med spiret som troner over gamlebyen.

Finn restauranter hvor det bare er lokalbefolkning, der får dere den beste tradisjonelle maten. Ta en tur i supermarkedet og se hvor annerledes vareutvalget er i forhold til de norske strømlinjeformede butikkene… I det hele tatt: gå uten et direkte mål, bare la sansene oppleve Bilbao for dere, så får dere et godt og autentisk inntrykk. Ta en safari!

Når turen «uten kart og kompass» er unnagjort, kan dere ta for dere smørbrødlisten nedenfor. Det er byens viktigste kulturelle og historiske opplevelser, med innslag av shopping og festivalliv.

Ikke en tur til Bilbao uten kultur:

Guggenheim Museet
Bilbaos mest kjente museum er nærmest mer kjent enn byen selv. Vi snakker om Guggenheim-museet som står i en særstilling når det gjelder moderne kunst. Et besøk i Guggenheim gir et godt innblikk i hvordan kunst utvikler seg ute i den store verden, og siden kunstnere fra alle kontinenter kjemper om å få utstillingsplass i museet er man sikret spennende utstillinger.

Bilbao.Guggenheim13

Bilbao Fine Arts Museum
Noen solide steinkast fra Guggenheim ligger dens motstykke – ikke slik å forstå at Bilbao Fine Arts Museum stiller ut dårlig kunst, men de 8000 verkene i museet viser klassisk verker fra Baskerland, nasjonale kunstnere og verker av noen av de store internasjonale kunstnerne.
Teatro Arriaga

Selv om det kan være en utfordring å se teater på fremmede språk, gir et besøk i det ærverdige Teatro Arriaga en spesiell stemning. Så hvis dere føler for en litt annerledes opplevelse en aften, kan det være en ide å få med seg Baskerlands ledende teatermiljø – og nyte av stemningen.

Aste Nagusia-festivalen
I august snus hele Bilbao på hodet under den store folkefesten Aste Nagusia. Ti dager til ende fester og hygger innbyggerne seg med karneval, konster, teaterforestillinger, sportseventer og masse, masse god stemning. Sørg for å få med dere paraden – deltagerne går virkelig langt i å overgå hverandre med kreative innslag.

Shopping i Bilbao

Selv om Bilbao ikke er i storbyenes superliga, skorter det ikke på muligheter for shopping. Byen er økonomisk og regionalt sentrum for hele Baskerland, så mange kommer utenfra for å shoppe her. – Og det er jo midt i blinken for oss, da blir det flere butikker og bedre utvalg.

Plaza Moyua er midtpunktet for shoppere. Fra denne plazaen går det veier ut i så og si alle himmelretninger, med butikker fra helt enkle kjedebutikker, til designerbutikker, varehus og shoppingsentre. Litt sånn «dandert» rundt om i sentrum finner man også flere markeder, med La Ribera i spissen.
Museer i Bilbao

Det er flere museer i Baskerlands historiske sentrum, Bilbao, men mange av disse har i hovedsak regional interesse. Som turist er det to museer vi vil anbefale:

Bilbaos maritime museum
Skipsverftet ved elven er en perfekt ramme for et maritimt museum, og Bilbao passer det også godt at det ligger ved elven. For opp gjennom tidene har den spilt like stor rolle for byen som havet har. Dette gjenspeiler seg også i museets utstillinger, som har belyser nettopp havets og elvens viktighet. Se etter den overdådige Consular Barge-båten og en stor modell over Bilbao som belyser byens betydning som havneby nasjonalt i Spania og internasjonalt.
Euskal Museoa

Lokalhistorisk museum som tar for seg historien til det baskiske folket. Utstillingene spenner fra de virkelig «gamle dager» og frem til mer moderne historie, om en region som tidvis har vært viktig for Europa.

Artikkelen er levert av en gjesteforfatter

Spider Maman and Guggenheim museum at Bilbao

Bilbao

Bilbao Foto: «Serantes Panoramica» by Haresgod – Own work. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Serantes_Panoramica.jpg#mediaviewer/File:Serantes_Panoramica.jpg

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*