Ferie i Ecuador

Ecuador befinner seg på Stillehavskysten av det søramerikanske kontinentet, inneklemt mellom Peru og Colombia. Det er unikt på den måten at det omfatter en lang kystlinje med tropisk klima, et temperert høyland på mellom 2000 og 3000 meters høyde og en del av den store Amazonas-regnskogen. Og det kan legges til at Ecuador har suvereniteten over Galàpagos-øyene i Stillehavet.
De siste ti årene har turistfrekvensen i dette lille landet steget betraktelig. Også nordmenn søker hit for en eksotisk ferie.

Det er to måter å feriere i Ecuador på:
Det er to-ukersturen med Quito som base med en 3-5 dagers svipptur til Galàpagos-øyene. Så er det den intensive og tidsubegrensede varianten hvor man skal ha med mellomstore og mindre byer, nærhet til befolkningen, badestrendene ved kysten, aktive og inaktive vulkaner i fjellene og regnskogmiljø.

Med begrensede ferieuker til rådighet, velger de fleste det første alternativet. Det kan være en organisert tur eller man kan bare kjøpe flybilletten og organisere selv etter hvert. I så fall skal man lete etter hotell i Mariscal-området. Denne delen av Quito har samlet turistens behov. Foruten hoteller i alle prisklasser, er det restauranter, uteliv, internettkafeer, markeder og turistbyråer.
Herfra kan ta turen til det historiske sentrum som huser Sør-Amerikas største og best bevarte gamleby. Av mange attraksjoner er det særlig 3 bygninger man kan se nærmere på. Det er presidentpalasset på den nordlige siden av den store plassen Plaza Grande, Jesuittkirken (Iglesia de la compania) hvor innsiden av veggene er dekket med gull og fransiskanernes kirke med det tilhørende torget.

Quito
«Quitopanoramica» by Patricio Mena Vásconez – Own work. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.

Dagsutflukter fra Quito arrangeres av alle reisebyråer eller kan bestilles på hotellene. ”Mitad del Mundo” er obligatorisk. Navnet betyr ”Verdens midte” og inneholder et monument og museumskompleks for markering av ekvatorlinjen. Det er her du tar bilde av deg selv med en fot på hver side av en oppmalt ekvatorlinje. Indianermarkedet i Otavalo bør også besøkes. Her er det lokalt håndverk; stråhatter, alpakkaprodukter, utskjæringer og mye mer å få kjøpt. Selgere kommer fra hele Ecuador for å tilby sine spesialiteter.

Galàpagos-turen er gjerne en badeferie kombinert med utforsking av øyenes unike dyre- og planteliv.

For de som har mulighet til å velge det andre alternativet, kan man reise sørover fra Quito og oppleve det som kalles vulkanruta. Her ligger de på rekke og rad; Pichincha, Cotopaxi, Chimborazo og Tunguragua. Langs veien kan man raste og besiktige byene Ambato, Latacunga og Riobamba, alle med spor fra spansk kolonitid og med lokale særpreg. Aktiviteten fra vulkanen Tunguragua ved Baños kan beundres på betryggende avstand. I sør ligger byen Cuenca som i likhet med Quito er erklært som verdensarv for sin koloniarkitektur.

I regnskogen kan man komme i kontakt med fra byene Tena og Lago Agrio. Man bør nok ikke begi seg inn i selve jungelen på egenhånd, men det er mange anbefalingsverdige jungle lodges langs elvene Guayabeno og Napo. Ta kontakt med et lokalt reisebyrå.

For litt storbyliv skal man ta noen dager (eller uker) i havnebyen Guayaquil. Her vil man finne at folk og fe er ganske forskjellig fra i høylandet, både i etnisitet og lynne,
Dernest kan man ta turen nordover og besøke strender og landsbyene langs kysten. De mest folkerike er Salinas, Manta og Atacames.

Så gjenstår det å nevne at lokal valuta er amerikanske dollar, at det ikke veksles høyere sedler enn 20 dollar og at man bør ta med klær som passer til forskjellige typer klima og vær.

Her kan du kjøpe en ebok om Quito.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*