Er du en småsparer og litt stresset på ferie?

Er du en småsparer og litt stresset på ferie?

Med dagens lave innskuddsrenter i banken, er det mange som finner det langt mer interessant å ta noe mer risiko. Da plasserer man gjerne sparepengene i aksjemarkedet. For mange betinger dette også at man må følge ekstra godt med, og være på alerten hver eneste børsdag. En ferietur, der man kanskje ikke har riktig teknologi tilgjengelig til enhver tid, vil virke stressende for mange.

«Sell in May» er det mange som sier
Sommeren består tradisjonelt sett av svært rolige måneder i aksjemarkedet. Q2-rapporteringen står på trappene i juni, og deretter tar jo «hele» Norge ferie. Tradisjonelt sett kan man også se at flertallet av aksjer har en negativ utvikling i sommermånedene. Noe av årsaken til dette er kanskje nettopp tipset «Sell in May».

Selger du i mai, hvor du da kanskje har hatt en ålreit innbringende vår, kan du slappe av hele sommeren uten å bekymre deg for at sparepengene blir utsatt for noen direkte risiko. På en annen side kan du risikere å gå glipp av en oppside, så dette er et valg du må ta.

Spar jevnlig i aksjefond, og slapp av
Vårt andre tips er å spare i aksjefond, og sørge for at du har en svært langsiktig spareplan. Sparer du fast i et fond hver måned, får du alltid en ålreit snittkurs over tid. Når kursene er på topp, betaler du dyrt, men når markedet går ned, kommer du inn billigere – og over tid vil du ha blitt eksponert for begge deler.

Da kan du også reise på ferie uten å bekymre deg for kursutvikling. Vi anbefaler at du tenker minst 10 års sparehorisont på denne typen sparing, og tre år som et definitivt minimum.

Sørg for at det aldri er ukomfortabelt
Det tredje tipset er kanskje det viktigste for småsparere: du må sørge for at det aldri er ukomfortabelt. Med det mener vi at du aldri skal sette mer penger i markedet enn det du har råd til. Selv om historisk avkastning er høy i aksjemarkedet, har vi sett mange fall. Og når markedet først faller skikkelig, er trenden gjerne fallende i lenger tid før markedet går opp igjen.

Denne berg- og dalbanen byr på en rekke spennende muligheter for investorer, men det er ingen morsom affære hvis du føler du har eksponert for stor del av formuen din i fallet.

Tanken med langsiktig sparing, som nevnt i punkt nr to, er at du ikke behøver å tenke på disse fallene. De er tross alt helt vanlige. Dersom du sparer jevnlig, kan du over tid se at det er disse fallene som har gjort at du har fått billigere innganger og dermed kan heve en desto større avkastning på pengene når markedet skal opp igjen.

Nyt ferieturen
Ikke la sparing ødelegge ferieturen, eller sommeren i sin helhet for den saks skyld. Sørg for at du klarer å slappe av, nyte fritiden sammen med familien og la markedet være markedet i denne perioden. Hvis du merker at du ikke klarer det, har du ofte for mye investert. Da håper vi du tar en titt på et av våre tips!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.