4 julemarkeder i Europa verdt et besøk

"Københavns Havn (Copenhagen Port)" by Bob Collowân - Own work. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons

Julen nærmer seg med stormskritt – og selv om det er mange som klager over at jula starter for tidlig da butikkene fylles opp med julesjokoladen, er nok de aller fleste enige i at førjulstida og romjula er en hyggelig og stemningsfull tid på året.

I november og desember er det mange som velger å ta en langhelg i en storby, for å blant annet besøke de store julemarkedene. Her kan du få med deg fine ting du kanskje ikke hadde funnet i Norge – og ofte er det de håndlagede tingene laget av lokalbefolkningen som nettopp gjør julemarkedene så koselige.

Hva med noen ullsokker strikket av en bestemor i Polen, en julegenser, lokalt godteri fra godeterifabrikken eller noen tovede julenisser?

Her har vi samlet 4 favorittdestinasjoner for deg som er ute etter litt ekstra julefølelse:

– København – Strøget & Tivolihagen
København er en populær by når det kommer til julemarkeder. Strøget er pyntet med vakker julepynt, og du kan koble av i en av byens mange populære restauranter. Det største julemarkedet finner du naturligvis på Tivoli – med mengder av dekorasjoner, juletrær og delikatesser. Markedet på Tivoli åpner i november, og har hver kveld et spektakulært lysshow.

– Stockholm – Stortorget & Gamla Stan
Det eldste julemarkedet i Stockholm, finner du i Gamla Stan. Her har det blitt holdt julemarked hvert eneste år i mer enn ett århundre! Du kan få med deg blant annet venske kunsthåndtverk, lokale delikatesser som «saffransbullar» (bedre kjent som lussekatter her hjemme), pepperkaker og gløgg.

– Praha – Bytorget i gamlebyen
Praha er kjent for sin vakre, gamle arkitektur – og det beste julemarkedet finner du på markedet som ligger i hjertet av gamlebyen. Her finner du rad på rad av flotte, dekorerte boder, som garantert får deg i julestemning. I midten vil du finne et stort juletre. I bodene får du kjøpt blant annet håndlagde treleker, smykker, stearinlys og krystaller. Om du blir kald, kan du varme deg på medovina – honningvin.

– Wien
I Wien får du herlig julestemning og gamle tradisjoner – mange kaller byen for et juleparadis! Det er kanskje ikke så rart, med tanke på at du finner over 20 offisielle julemarkeder i byen. Om du ikke finner julestemningen her, vet jeg ikke hva du skal gjøre. Duften av gløgg og julesnacks sprer seg over hele byen i november og desember. Rathausplatz, Maria-Theresien-Platz og Freyung har holdt julemarkeder helt siden 1772, så det er liten tvil om at de kan sine saker.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.